wNieznane.pl

Jerez de la Frontera

Informacje o Jerez de la Frontera



Jerez de la Frontera to miasto położone w południowo-zachodniej części Hiszpanii. Słynie z produkcji sherry, pokazów flamenco oraz znajdujących się w okolicy licznych stadnin koni. Jego nazwa pochodzi od fenickiej osady Xera, później przekształconej m.in. na Xerez.

 

Rys historyczny

Ślady osadnictwa w rejonie dzisiejszego Jerez de la Frontera sięgają ok. 3000 lat p.n.e. W późniejszym okresie trafiło po rządy Rzymian, by następnie przejść w ręce Wandalów i Wizygotów, aż do roku 711, kiedy to zostało podbite przez Arabów. W 1053 r. Jerez zostało włączone do Sewilli, a następnie przynależało do Granady. Na wiek XII i XIII przypada wielki rozkwit miasta. Z tego właśnie okresu pochodzi układ ulic starego miasta oraz mury obronne. Złoty okres skończył się w XVII w., ale miasto nie upadło. Od tego czasu rozwija tradycje winiarskie.


Sezon turystyczny i pogoda

Jerez de la Frontera leży w strefie klimatu podzwrotnikowego-śródziemnomorskiego, z wpływem oceanicznego. Zimy są łagodne, ale deszczowe, natomiast lato długie, gorące i suche. Średnia roczna dzienna temperatura wynosi aż 24° C. Opady przypadają głównie na okres od października do kwietnia.

 

Jedzenie i picie

Jeżeli chodzi o jedzenie, Jerez de la Frontera nie różni się od reszty kraju. Na śniadanie pije się kawę z paluszkami, je się zwykle coś słodkiego czy bagietki z dodatkami, przede wszystkim mięsnymi. Głównym posiłkiem jest kolacja, spożywana wieczorem. Popularne są dania rybne i z owocami morza czy krewetkami. W menu każdej restauracji znajduje się paella, czyli danie ryżowe, przygotowane z różnymi składnikami. W Hiszpanii królują surowe wędliny i kiełbasy z dodatkiem papryki, np. chorizo. 

Powszechne są gotowe zestawy - menu del dia. W ich skład wchodzi pierwsze danie (do wyboru zupa albo sałatka), drugie danie (makaron, mięso) i deser lub napój (bebida).  Do sałatek zwykle dodawany jest ocet.


Osobną kwestię stanowią tapas, czyli przekąski. Powszechne są bary, które specjalizują się w serwowaniu tapas, na przykład takie, gdzie zamawia się napój, do którego dodawana jest określona przekąska, przy następnym zamówionym daniu dodawana jest kolejna przekąska itd. 

 

W rejonie Jerez pije się przede wszystkim wino oraz lokalną sherry. 

 

Przepisy wjazdowe

Obywatele polscy korzystają z prawa do swobodnego przepływu osób w ramach Unii Europejskiej. Do przekroczenia granicy uprawnia dowód osobisty lub paszport.




Pogoda

Jerez de la Frontera
Dziś, 11 grudnia 2019
ikona pogody+17°  / +11°
Częściowe zachmurzenie
wiatr: WSW 3 km/h
ciśnienie: 1026 hPa
wilgotność: 70%
zachmurzenie: 9%
opady: 0.0 mm/h

Czwartek, 12 grudnia 2019
ikona pogody+15° C    /  +8° C
Częściowe zachmurzenie
wiatr: NNW 10 km/h
opady: 0.0 mm/h

Piątek, 13 grudnia 2019
ikona pogody+18° C    /  +14° C
Częściowe zachmurzenie
wiatr: WNW 16 km/h
opady: 0.0 mm/h